Carcassonne lisäosat

Carcassonne lisäosat

Huippu suosittuun Carcassonne lautapeliin on ilmestynyt melkoinen määrä lisäosia ja laajennoksia. Vuonna 2015 peruspelistä ilmestyi uudistettu versio, jossa on pieniä muutoksia sisällön ja ohjekirjan osalta mutta uuden version mukana tulee pieni Apotti minilisäosa. Suurin muutos 2015 laitoksessa on kuitenkin uudistettu ulkoasu niin paketissa kuin pelilaatoissakin. Vanhat lisäosat ovat kyllä edelleen yhteensopivia uuden laitoksen kanssa, mutta laattojen ulkonäkö on vain hieman erilainen. Lisäosiakin uudistetaan ja niistä tulee pikkuhiljaa uusia laitoksia.

Spiel des Jahresia juhlistamaan tehtiin minilisäosa Joki, joka nykyisin sisältyy myös peruspeliin. Joki lisäosa muuttaa pelin alkuvaihetta niin, että aluksi pelataan jokilaatat, joista muodostuu kartan halki johtava joki.

Kirkot ja Kievarit ( Inns & Cathedrals )

Kirkot ja Kievarit lisäosa tuo peliin teitä parantavat kievarit sekä katedraalit, jotka tekevät kaupunkien rakentamisesta riskialttiimpaa, muta entistä tuottoisampaa mikäli kaupungin muurit onnistuu sulkemaan. Katedraalien vaikutus jakaa mielipiteitä mutta lisäosa on varsin onnistunut ja tasapainottaa peliä erinomaisesti. Kun tottuu pelaamaan lisäosien kanssa, harva pelaa Carcassonnea enää ilman.

Kirjurit ja kauppiaat ( Traders & Builders )

Tämä lisäosa tuo peliin kauppatavaroita, joita saa kaupungeista. Pelaaja, joka kerää eniten tiettyä tuotetta saa siitä pisteitä. Peltopisteitä lisäämään tulee myös possuja ja kirjurit tuovat pelaajille lisävuoroja. Mikäli peruspeli tuntuu liian helpolta, tämä lisäosa voi olla mainio sinua varten, sillä se tekee pelistä hivenen mutkikkaamman.

Lohikäärme ja Linnanneito  ( The Princess & The Dragon )

Tämä laajennus esittelee taikaportit, joiden avulla voi lisätä ukkeleita, tai meeplejä, jo pelissä oleville laatoille. Lisäosa tuo laudalle myös prinsessan ja lohikäärmeen, joita käyttämällä nappuloita pystyy poistamaan pelistä. Tämän lisäosan kanssa pelikokemus muuttuu melko lailla. Kannattaa kokeilla!

Torni ( The Tower)

Tämä lisäosa tuo peliin torneja, joita asetetaan laudalle ja joihin voi vangita muiden pelaajien ukkeleita. Se sisältää myös laattatornin, jossa voi säilyttää pelilaattoja turvallisesti. Tämä pieni lisäosa tuo uuden tavan hankaloittaa vastapelaajien peliä.

Kärryt ja Kartanot ( Abbey & Mayor )

Kärryt ja Kartanot lisäosa tuo peliin uusia nappuloita, maastolaattoja ja turboluostareita, joiden ei tarvitse sopia muiden palojen kanssa yhteen. Mukaan tulee myös pormestarit, jotka pelataan kaupunkeihin. Niiden arvo riippu u kaupungin kilpien määrästä. Kartanot mahdollistaa peltojen pisteyttämisen jo pelin aikana ja kärryt voivat siirtyä seuraavalle alueelle, kun niiden nykyinen alue valmistuu, oli se sitten tie, kaupunki tai luostari.

Katapultti ( Catapult)

Omaperäisin tähänastisista lisäosista on katapultti, joka tuo peliin katapulttikierroksen, kun markkinalaatta nostetaan. Katapulttikierroksen aikana pelaajat pääsevät ammuskelemaan pienellä katapultilla sopiviin kohteisiin pelilaudalla. Katapultti jakaa rankasti mielipiteitä.

Basaarit ja bastionit

Lisäosa lisää peliin sillat, basaarit ja bastionit. Pikkukaupunkeja voi ylittää siltojen avulla, basaarissa pelaajille myydään joukko laattoja ja bastoneilla saa pisteitä muiden pelaajien tekemistä rakennelmista, mikäli ne osuvat bastonin vaikutusalueelle.

Pedot ja paimenet

Tämäkin lisäosa tuo peliin kolme uutta ominaisuutta. Kukkuloilla voi kätkeä laattoja pois pelistä ja ne antavat niitä hallitsevalle pelaajalle voiton tasapelitilanteissa. Viinitarhat lisäävät luostareiden arvoa, mutta niiden on oltava toistensa välittömässä yhteydessä. Paimenet mahdollistavat lisäpisteiden keräämisen pelloilta, mutta pisteet eivät tule riskittä: paimenen lampaat saattavat joutua suden suuhun, mikäli paimen on liian uhkarohkea.

Kreivi ja Kuningas

Lisäosa on suomalainen erikoisuus, johon on koottu kolme minilisäosaa. Joki 2 ( River 2 ) on aikaisempaa jokilisäosaa vastaava, mutta nämä kaksi yhdistämällä joesta saa kahta kertaa pidemmän. Kreivi (The count of Carcassonne ) lisää peliin kreivin sekä 12 laatasta koostuvan Carcassonne kaupungin. Kreivin avulla seuraajameeplejä saa laudalle yllättävin tavoin.

Kuningas (King ) lisää peliin maantierosvon ja kuninkaan, jotka tuovat lisäpisteitä  suurimman kaupungin ja pisimmän tien rakentajalle. Näiden lisäksi mukana on Tähystäjä ( Scout ), joka on muutaman laatan laajennus Carcassonne Kivikausi sisarpeliin.  Lisäksi saatavilla on myös kuusi minilisäosaa: Liiturit, Viestit, Lossit, Kaivokset, Noidat ja Rosvot. Kaikkien miniosien ostajalle bonuksena tulee Viljaympyrät. Lisäosia ilmestyy jatkuvasti lisää, joten valinnan varaa riittää ja jokaiseen makuun löytyy sopivat laajennokset.

© 2021 Doorway Games