Carcassonne sisarpelit

Carcassonne sisarpelit

Mielettömään suosioon päässyt Carcassonne peli laajentuu vuosi vuodelta ja Carcassonne perheeseen on lisäosien, uudistusten ja minilaajennoksien lisäksi tullut joukko sisarpelejä, joista osa muistuttaa peruspeliä enemmän ja toiset vähemmän.

Carcassonne Kivikausi siirtää pelin kivikaudelle ja muuttaa hieman peltopisteytystä. Kivikausi sisarpeliin on saatavilla tällä hetkellä vain yksi lisäosa joka tuo peliin viisi lisälaattaa, joista jokainen pelaaja valitsee sattumanvaraisesti yhden laatan. Laattoja käytetään ainoastaan pelaajamäärän verran, eli kahdestaan pelatessa laattoja on käytössä vain kaksi. Tämä lisäosa kulkee nimellä Tähystäjä ( Scout ) joka on saatavilla vain Peruspelille kootun Kreivi ja Kuningas lisäosapakkauksesta. Lisäosassa tulevat laatat ovat Tähystäjä, Tietäjä, Metsästäjä sillalla, Kanootti ja Maatalous. Tähystäjä antaa pelaajalleen oikeuden hylätä saamansa laatan ja ottaa uuden laatan tilalle. Tietäjä mahdollistaa seuraajan palauttamisen varastoonsa, vaikka alue jolla seuraaja seisookin olisi keskeneräinen. Metsästäjä sillalla laatta pelataan pelialueelle, jonka jälkeen joen molemmin puolin olevat pellot lasketaan yhdeksi ja samaksi pelloksi. Kanootti pelataan vesialueelle ja joen valmistuttua, kanootin omistaja saa pisteitä vesistön suurimman järven kalamäärän mukaan. Maatalous laatta lisätään niitylle ja pelin lopussa pelaaja saa pisteen jokaisesta niityn laatasta, muttei eläimistä.Kivikausi peliä on viritetty peruspelistä sen verran, ettei lisäosia tarvita samalla tavalla ja hauskuus ja monipuolisuus riittää monelle pelikerralle. Carcassonne Korttipeli on yksinkertainen settienkeräilypeli. Korttipelillä ei ole kuvitusta lukuun ottamatta mitään yhteistä alkuperäisen Carcassone pelin kanssa, vaan se toimii hieman Coloretton tapaan.

Ark of the Covenant sisarpelissä uskonto on pääteemana ja pelaa tärkeän osan pelissä. Sisarpeli muutoin muistuttaa lähemmin Kivikausi sisarpeliä kuin alkuperäistä Carcassonne peliä. Sitä on kehuttu yhdeksi Carcassonne peliperheen parhaaksi versioksi, joten siitä voi nauttia muutkin, kuin vain uskonnollisesta aiheesta kiinnostuneet. Reiner Knizian suunnittelema Carcassone: The Castle on paras valinta lähinnä kaksin pelavalle, sillä se on suunniteltu nimenomaan kaksin pelattavaksi. Laattojen asetteleminen on tässä versiossa vapaampaa kuin muissa peleissä, sillä ainoastaan tiet rajoittavat asettelua. Toinen rajoittava tekijä ovat muurit, joiden sisällä pelin on pysyttävä. Kokeneet Carcassonne pelaajat saattavatkin olla hämillään ensi kertaa sisarpeliä pelatessaan, sillä moni asia on tässä versiossa muuttunut.

Carcassone: The City pelissä nimensä mukaisesti pelaajat rakentavat yhtä suurta kaupunkia. Peli on syvällisempi ja tarjoaa mielenkiintoisia haasteita jopa Carcassonne veteraaneille. Peli on näyttävä kaupungin ympärille kohoavien puumuurien ansiosta ja se tulee myös tyylikkäässä  puulaatikossa. Carcassonne: The Cityn suomenkieliset säännöt ovat saatavilla netistä.

Carcassonne: Uusi Maailma tekee pelaajista uudisasukkaita, joiden tehtävänä on asuttaa uusi maailma. Tässä versiossa pelaajien tulee edetä rannikolta sisämaahan rakentaen matkan varrella kyliä, polkuja ja maatiloja. Ei kuitenkaan kannata jäädä paikoilleen liian kauaksi aikaa, sillä jälkeen jäätyään on hankala kahmia huippupisteitä. Jatkuva, hermoja raastava paine saada rakennelmat valmiiksi on osa tätäkin versiota.

Carcassonne: Etelämeri on aurinkoinen Carcassonne Etelämerellä, jossa rakennelmien valmiiksi saattaminen tuo pisteiden sijaan tuotteita, kuten banaaneja, helmiä ja kaloja, jotka tulee myydä erikseen laivoilla, jolloin ne muuttuvat pisteiksi.Carcassonnessta on olemassa myös iOS-versio sekä Star Wars teemainen versio.

© 2021 Doorway Games