Carcassonne

Carcassonne

Carcassonne on viime vuosien suurimpia pelijulkaisuja. Peliä on julkaistu jo parilla kymmenellä eri kielellä ja sitä on myyty maailmanlaajuisesti jo useita miljoonia kappaleita. Peli on suuri menestys ja voittanut sekä Spiel des Jahresin että Deutscher Spiele Preisin vuonna 2001 ja nappasi myös heti ilmestyttyään Vuoden peli -palkinnon vuonna 2004. Lautapelioppaan vuosiäänestyksessä Carcassonne on tullut ykköseksi jopa kaksi kertaa, vuonna 2005 ja 2017.Carcassonne uudistettiin vuonna 2015, kymmenen vuotta pelin julkaisemisen jälkeen. Uudistuksen myötä sekä pelin pakkaus että sisältö muuttui hieman ja ohjekirjaakin selkeytettiin. Carcassonne on erinomainen peli ensikertalaiselle ja sivuuttikin Catanin suosituimpana aloituspelinä lautapeliharrastukselle. Helppojen ja intuitiivisten sääntöjensä ansioista pelin opetteleminen on vaivatonta, mutta pelissä riittää kuitenkin mielenkiintoa, eikä siihen kyllästy aivan helposti.

Pelin idea

Peliä pelataan neliskulmaisilla laatoilla, jotka kuvastavat kaupunkia ympäröiviä peltoja, luostareita, teitä ja kaupunginmuureja. Pelaajat rakentavat karttaa pala kerrallaan ja asettaa paloja paikoilleen niin, että ne muodostavat yhtenäisiä rakennelmia.Pelaajilla on myös käytössään joukko ukkeleita eli meeplejä, joita voi asettaa laatoille tuottamaan pisteitä. Meeplen rooli riippuu mille laatalle pelaaja sen asettaa. Pellolla seisova meeple on viljelijä, tiellä hänestä tulee maantierosvo, kaupungissa ritari ja luostarissa munkki. Säännöt pisteiden  keräämiseksi vaihtelee tyypin mukaan.

Meeplen saa pelata vain laatalle, jonka on juuri itse pelialustalle asettanut ja vain, mikäli samassa rakennelmassa ei vielä ole toisen pelaajan nappulaa. Pisteitä saat vasta, kun rakennelma on valmis. Tiet ovat valmiit kun niillä on kaksi päätä, kaupunki on kokonainen vasta kun muuri on sulkeutunut ja luostari kun se on laattojen ympäröimä kaikista suunnista. Kaikki muut ukkelit palaavat pelaajien käyttöön kun rakennelmat ovat valmiit, paitsi maanviljelijät, jotka pysyvät pelilaudalla pelin loppuun asti, mutta voivat tuottaa pelaajalleen todella paljon pisteitä. Mikäli kaksi rakennelmaa yhdistyy, kummassakin olevat nappulat pysyvät laudalla ja kumpikin pelaajista saa saman verran pisteitä pelin päättyessä, paitsi jos toinen pelaaja onnistuu anastamaan rakennelman kokonaan itselleen. Yhteistyö voi hyödyntää molempia sillä kaksi pelaajaa rakentaa helpommin isomman kaupungin kuin yksi, mutta tässä taktiikassa on riskinsä. Paras tapa on tasapainottaa yhteistyötä ja omatoimisuutta. Toisten rakennelmiin voi yrittää kiilata mukaan tai niitä voi sabotoida. Jos suuri kaupunki jää keskeneräiseksi, pisteitä jää saamatta. Pelin mekaniikka on erittäin yksinkertainen: kuka tahansa ymmärtää välittömästi, kuinka laatat sopivat yhteen, vaikka joskus saattaisikin toivoa että tietyn laatan voisi laittaa paikkaan, johon se ei sovikaan. Pisteytyksen oppii nopeasti ja muutaman pelikerran jälkeen osaa jo taktikoida mukavasti.  Laattojen satunnaisuus tuo kuitenkin peliin yllätyksellisyyttä ja odottamattomat aivoitukset tekevät jokaisesta pelikerrasta erilaisen kokemuksen.Peli sopii erinomaisesti koko perheelle sillä pienetkin lapset voivat osallistua, varsinkin jos maanviljelijät jättää pois. Laattojen parasta sijoitteluakin voi pohtia vaikka yhdessä. Kilpailullisemmille pelaajat voivat ottaa eri asenteen peliin ja vallata sekä turmella muiden pelaajien rakennelmia.

Lisäosat

Mikäli peruspeli on pelattu jo niin monta kertaa, että kiinnostus alkaa hiipua, on peliin julkaistu lukuisia lisäosia ja sisarpelejä, jotka luovat peliin uusia haasteita niin kauppatavaran kuin hahmojenkin muodossa. Lisäosat vaativat alkuperäisen pelin omistamista, mutta laajennuksia voi yhdistellä ja peliä voi pelata monen lisäosan kanssa samanaikaisesti. Kun kaikki laajennukset lisätään, saadaan megapeli, jonka pelaaminen kestää useita tunteja. Tässä tapauksessa peliä voi lyhentää poistamalla satunnaisen määrän laattoja pelistä, joka myös vaikeuttaa laattojen laskemista pelialustalle ja kaupunkien sulkemisen mahdollisuuksien arvioimista.

Peli-info

Suunnittelija: Klaus-Jürgen Wrede
Julkaisija: Hans im Glück ja Rio Grande Games

Peruspelin pituus: 15 – 60 minuuttia, useiden lisäosien kanssa pelattuna enemmän

Pelaajamäärä: 2 – 5, lisäosilla enemmän

Ikäsuositus: 7+

Hinta: 25 – 30€ kaupasta riippuen

© 2021 Doorway Games