CLUEDO

CLUEDO

Cluedo on lautapeli kuudelle pelaajalle, jossa selvitetään murha mysteeri. Cluedon kehitti Anthony E. Pratt Birminghamista, Englannista. Waddington valmisti pelin alun perin vuonna 1949, mutta peli on vuosien varrella julkaistu uudelleen ja päivitetty useampaan otteeseen. Nykyään amerikkalainen peli- ja leluyhtiö Hasbro omistaa Cluedon.

Pelaajien tulee selvittää, kuka tappoi pelin uhrin, tohtori mustapippurin, missä rikos tapahtui ja mitä asetta murhassa käytettiin. Jokainen pelaaja on yksi kuudesta epäillystä henkilöstä ja pyrkii päättelemään oikean vastauksen liikkumalla strategisesti kartanon eri huoneissa, joista he keräävät vihjeitä murhasta muilta pelaajilta. Cluedosta on tehty lukuisia pelejä, kirjoja mutta pelistä on myös luotu elokuva ja musikaa
Myös sisarpelejä on Cluedosta ilmestynyt, joissa esitellään uusia hahmoja, aseita, huoneita tai erilainen pelimekaniikka. Peliin sisältyy pelilauta joka näyttää Tudor Mansion nimisen englantilaisen maalaistalon huoneet, käytävät ja salaiset osiot. Peli sijoittuu vuoteen 1926. Pelilaatikosta löytyy myös pelinappulat, jotka esittävät eri hahmoja, joilla kaikilla on oma värinsä, sekä murha-aseet pienoismalleina, noppa, kolme korttipakkaa, joissa on tietoa pelin hahmoista, aseista ja huoneista, kirjekuori joka sisältää yhden kortin jokaisesta pakasta sekä pelaajien avuksi vihkoja, joissa on lista huoneista, aseista ja hahmoista, jotta pelaajat voivat tehdä siihen muistiinpanoja pelin aikana.

Hahmot

Painoksesta riippuen pelinappulat ovat valmistettu värillisestä muovista ja muotoiltu joko shakkinappuloiden muotoiseksi, tai ihmisenmuotoisiksi hahmoiksi. Muoviset nappulat ovat yleisimpiä mutta joissain pelin versioissa voi löytyä joko puusta tai tinasta valmistettuja nappuloita. Cluedon vakioversio sisältää nämä kuusi hahmoa:

Keltainen: Eversti Mikko Keltanokka (Colonel Mustard)

Liila: Professori Petteri Purppuravalo (Professor Plum)

Vihreä: Pastori Jussi Viherlevä (Rev. Green)

Sininen: Rouva Diana Siniverinen (Mrs. Peacock)

Punainen: Neiti Josefiina Punakulta (Miss Scarlett)

Valkoinen: Rouva Leena Valkopesu (Mrs. White)

Alkuperäisen pelikonseptin ja julkaistun version välillä oli useita eroja. Prattin alkuperäisessä pelissä oli kymmenen pelinappulaa, josta yksi valittiin uhriksi satunnaisesti ennen pelin alkua. Hahmot, jotka poistettiin olivat: Mr. Brown (Ruskea), Mr. Gold (Kulta), Miss Grey (Harmaa) ja Mrs. Silver (Hopea). Rouva Valkopesun (Mrs. White) alkuperäinen nimi oli Nurse White, eli sairaanhoitaja valkoinen. Eversti Keltanokka (Colonel Mustard) oli alun perin Colonel Yellow, eli Eversti keltainen.

Aseet

Aseet on yleensä valmistettu tinasta, köyttä lukuun ottamatta, joka voi olla muovista, metallista tai narusta painoksesta riippuen. Erikoisjulkaisuissa on mukana kullatut, messinkiset tai hopea-aseet, jotka ovat ilmestyneet useissa eri malleissa. Pelin mahdolliset murhavälineet ovat seuraavat: Revolveri (Revolver), Tikari (Dagger), Köysi (Rope), Kynttilänjalka (Candlestick), Lyijyputki (Lead Pipe) sekä Jakoavain (Wrench).Alkuperäisessä peli-ideassa mahdollisia murha-aseita oli myös pommi, ruisku, kävelykeppi, hiilihanko ja myöhemmin käyttöön tulleet kirves ja myrkky. Jotkut näistä aseista ja hahmoista pääsivät mukaan pelin sisarpeleihin.

Huoneet

Kartanossa on yhdeksän huonetta, jossa murha on voinut tapahtua. Nämä huoneet ovat ympyränmuotoisesti pelilaudalla. Huoneiden välissä on käytäviä ja liikkumistilaa siirtyä paikasta toiseen. Jokaisen huoneen kulmassa on salainen käytävä, joka johtaa pelilaudalla vastakkaiseen kulmaan, jonka avulla voi nopeasti siirtyä pelilaudan
yhdestä päästä toiseen niin halutessaan.

Laudan keskellä on huone, jota usein kutsutaan joko kellariksi tai portaiksi. Tähän huoneeseen pelaajat eivät pääse mutta se sisältää ratkaisukuoren. Lautaa ympäröivät värilliset aloitustilat. Kukin hahmo lähtee omaa väriä vastaavasta ruudusta liikkeelle pelin alussa. Huoneet joista löytyy vihjeitä ovat: keittiö, tanssisali, kasvihuone, ruokasali, biljardihuone, kirjasto, lepohuone, aula ja työhuone.  Myös huoneisiin tehtiin muutoksia ennen pelin julkaisemista. Prattin alkuperäisessä luonnoksessa huoneita oli peräti yksitoista ja nykyisten huoneiden lisäksi kartanosta löytyi asehuone ja kellari.

Versiot

Pelistä löytyy tietenkin erilaisia versioita, kuten esimerkiksi Game of Thrones -versio, josta voit löytää Tyrion Lannisterin Daznakin taistelu areenasta aseenaan Catspaw Assassin -tikari. Muita suosittuja teemoja ovat Harry Potter, Doctor Who, Sherlock Holmes ja The Big Bang Theory (Rillit Huurussa).

© 2021 Doorway Games