Pelin kulku

KING OF TOKYO

King of Tokyo on hauska lautapeli, jossa pelaajat yrittävät omalla hirviöllään vallata Tokion itselleen. Pelin on suunnitellut Richard Garfield ja sen julkaisi IELLO vuonna 2011. Pelistä on julkaistu myös New Yorkiin sijoittuva sisarpeli King of New York vuonna 2014 ja pelin uudistettu versio, jossa kuvamateriaali ja hahmot uusittiin, julkaistiin kaksi vuotta myöhemmin. Peliä voi pelata 2 – 6 henkilöä ja peliaika on noin 30 minuuttia.

Pelin kulku

King of Tokyossa pelaat mutanttihirviöitä, jättimäisiä robotteja ja outoja avaruusolioita, jotka kaikki haluavat tuhota Tokion ja vallata sen itselleen taistelemalla muita hirviöitä vastaan. Pelin alussa kukin pelaaja valitsee siis itselleen yhden kuudesta hirviöstä. Hirviöitä ovat avaruusolento androidi, giganttinen dinosaurus, merihirviö Kraken, mekaaninen lohikäärme, cyber pupu ja kuningas, joka on King Kongia muistuttava jättimäinen gorilla. Uudistuneessa painoksessa Cyper pupusta tuli Cyber kisu ja Merihirviö kraken korvattiin avaruuspingviinillä. Hahmojen mukana tulee tulostaulu, jolla seurataan pisteitä ja energiatasoa.Pelaajat heittää vuorollaan kuutta noppaa. Noppia voi heittää uudestaan jopa kolme kertaa ja voit valita kuinka monta noppaa haluat kullakin heittokerralla heittää. Voit siis jättää muutaman nopan ensimmäiseltä heittokerralta ja koittaa muilla saada parempia tuloksia. Nopilla voit saada energiaa, palauttaa terveyttäsi, hyökätä muita vastaan tai voittaa pisteitä. Mikäli noppa näyttää energiaa, voi pelaaja käyttää näitä kerätäkseen voima merkkejä, joilla voi ostaa voimakortteja ja saada lisävoimia. Terveyden palauttamisnopilla voi parantaa Tokion ulkopuolella olevien hirviöiden vaurioita. Hyökkäystä osoittavilla nopilla Tokion ulkopuolella olevat hirviöt hyökkäävät Tokion sisällä olevaa hirviöitä tai päinvastoin, riippuen kuka hyökkäysnopat vieräytti.

Pisteitä saa pyöräyttämällä kolme samaa numeroa osoittavaa noppaa. Kolmen nopan osoittaessa ykköstä saa pelaaja yhden pisteen, kolmesta kakkosta osoittavasta nopasta kaki pistettä ja kolmesta kolme. Ylimääräisistä samaa numeroa näyttävistä nopista saa jokaisesta yhden lisäpisteen. Pisteitä keräävälle ylimääräiset nopanheitot ovat kallisarvoisia, sillä harvoin ensimmäisellä heitolla saa kolme samaa numeroa osoittavaa noppaa. Kaikkein voimakkain, tai uhkarohkein, pelaaja voi miehittää Tokion ja ansaita ylimääräisiä pisteitä, mutta Tokion sisällä ei voi parantaa itseään ja siellä joutuu kohtaamaan kaikki muut hirviöt yksin. Tämän lisäksi mukana on erikoiskortteja, joilla on pysyviä tai tilapäisiä vaikutuksia kuten esimerkiksi ylimääräisen pään kasvattaminen kehoon, joka antaa sinulle ylimääräisen nopanheiton, haarniskan, tehokkaampia aseita ja paljon muuta. Pelin voittamiseksi on joko tuhottava Tokio keräämällä 20 voittopistettä tai olemalla viimeinen selviytyjä kun taistelut ovat päättyneet. Tämä on ehdottomasti yksi mukaansatempaavista peleistä, josta voi nauttia koko perheen kesken.

Laajennukset ja versiot

Vuonna 2012 peliin tuli Power up! -laajennus, joka toi peliin 56 kehistykorttia, 7 nappulaa ja yhden uuden hirviön Pandakain, joka on Panda samurai. Vuonna 2013 pelistä julkaistiin myös Halloween versio, joka sisälsi kaksi uutta, Halloween teemaista hirviötä Pumpkin Jack, joka on pelottavan näköinen kurpitsa ukko ja Boogey Woogey, joka on jonkin sortin mörkö. Pelissä tuli hahmoille myös 16 kehityskorttia, 12 uutta voimakorttia ja 6 oranssin väristä noppaa.

King of New York esittelee kuusi uutta hirviötä: Kapteeni kalan (Captain Fish), sheriffin (Sheriff),  joka on oranssi, tyrannosaurus rexiä muistuttava dinosaurus jolla on sheriffin lätkä rinnassa, Kongin, joka on tällä kertaa valkea megagorilla, rukoilijasirkan (Mantis), robotti Robin (Rob) sekä Drakonisin, joka näyttää lohikäärmeeltä jolla on kotkan pää ja joka heittää jonkin sortin sähköisiä energiapalloja. King of New Yorkissa taistellaan nimen mukaisesti New Yorkista Tokion sijaan. Tämä erillinen, yksinään toimiva sisarpelin ominaispiirteisiin kuuluvat myös tuhottavia rakennuksia ja ihmisten sotavoimia, jotka taistelevat takaisin. King of New York sisarpeliin on myös oma Power up! -laajennus, joka on samankaltainen kuin King of Tokyon laajennus. Se tarjoaa kehityskortteja kaikille kuudelle alkuperäiselle hirviölle ja esittelee uuden hahmon Mega Sharkin, eli mega hain.

© 2021 Doorway Games