Menolippu - huippumenestynyt lautapeli

Menolippu – huippumenestynyt lautapeli

Ticket to Ride tai suomenkieliseltä nimeltään Menolippu on yksi kaikkein aikojen menestyksekkäimpiä lautapelejä. Menolippu pelin suunnittelija Alan R. Moon sai ensimmäisen Days of Wonderin spiel des Jahres palkinnon vuonna 2002. Peli on myös vienyt As d’Or -palkinnon ja sen suomenkielinen laitos palkittiin myös kotimaisessa Vuoden Peli-kilpailussa vuonna 2005. Menolippua on julkaistu yli kolmessakymmenessä maassa yhdellätoista eri kielellä.

Pelin menestykseen on vaikuttanut pelin yksinkertaisuus ja sen soveltuvuus eri tyyppisille pelaajille. Menolippua voi pelata 2 – 5 henkilöä ja jokaisella pelaajalla on oma junakokoelma tietyssä värissä. Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan reittikortteja joista pelaajat saavat valita mieleisimmät. Yhden kortin saa laittaa takaisin pakkaan mutta kaikki reittikortit saa myös pitää itsellään. Reittikortit näyttävät kaksi kohdetta pelilaudan kartalla, sekä pistemäärän. Pelaajan tehtävänä on rakentaa rautatie näiden kahden pisteen eli kaupungin väliin

Pelialustalla on eri pituisia ja värisiä etappeja, joita pitkin rautatietä rakennetaan. Ensin tarvitaan kuitenkin värikortteja, sillä jokaisen etapin rakentamiseen tarvitaan yhtä monta samanväristä korttia. Eli, mikäli haluat rakentaa kolmen vaunun pituisen pinkin etapin, sinulla tulee olla käsissäsi kolme pinkkiä junakorttia. Mitä pidempiä etappeja pystyt rakentamaan, sitä enemmän saat niistä pisteitä.Joka kierroksella voit tehdä yhden kolmesta toiminnoista: joko nostat junakortteja esillä olevista vaihtoehdoista tai pakasta, rakennat etappeja tai otat lisää reittikortteja. Alussa pari kierrosta yleensä menee junakorttien nostamiseen, jotta pelaajilla olisi tarpeeksi kortteja ensimmäisen etapin rakentamiseen. Lyhyimmät etapit vaativat kuitenkin vain yhden tai kaksi korttia, joten rakentamaan pääsee nopeastikin jos niin tahtoo.Jotkut etapeista ovat harmaita, joka tarkoittaa, että voit rakentaa etapin minkävärisillä korteilla tahansa, kunhan kaikki kortit ovat samanvärisiä. Mukana on myös jokerikortteja, jotka toimii minkä värisinä junakortteina itse haluat.Jokaisesta valmistuneesta reitistä saa reittikortin määräämän arvon verran pisteitä. Mikäli reitti kuitenkin jää kesken, ei reittikortin pisteitä saa tai ne miinustetaan kokonaispisteistä. Reittikortteja, tai toiselta nimeltään matkalippuja on eripituisia ja vaikeustasoisia. Pitkistä välimatkoista saa yleensä enemmän pisteitä kuin lyhyistä reiteistä mutta muutama lyhyt reitti voi helposti sopia yhteen. Joskus saattaa käydä erinomainen tuuri ja saat reittikortin, jonka olet jo aikaisempien reittikorttien ansiosta rakentanut. Tällöin saat pisteitä siitäkin, ilman että tarvitset sitä uudelleen rakentaa.

Pisteitä ei ainoastaan saa reittikorttien toteuttamisesta, vaan kaikista rakennetuista etapeista saa myös pisteitä, mutta myös pisimmän yhtenäisen junan rakentanut pelaaja saa kymmenen ylimääräistä pistettä. Tässä pystyy siis taktikoimaan esimerkiksi valitsemalla reitin mahdollisimman pitkiä etappeja käyttäen ja reittikorttien yhdistämistä mahdollisuuksien mukaan yhdeksi yhtenäiseksi reitiksi. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan kannata olla liian ahne, sillä puolivälissä reittien rakentelua ei halua huomata, että jäljellä olevat junat eivät riitäkään suunnitellun reitin rakentamiseen, tai että muut pelaajat ovat jo vieneet haluamasi etapit nenän edestäsi.Tämä mahdollistaa myös toisten pelaajien sabotoimisen, sillä jos tiedät, minne vastapelaaja on menossa, voit tukkia hänen reittinsä valtaamalla kriittiset etapit häntä ennen. Joihinkin kaupunkeihin on vain muutama mahdollinen tulosuunta, ja mikäli kaikki suunnat ovat jo rakennetut, ei kaupunkiin enää pääse kukaan muu. Ole siis tarkkana, että rakennat sinulle tärkeimmät etapin mahdollisimman nopeasti. Reittiä ei myöskään tarvitse rakentaa järjestyksessä, vaan voit hämmentää vastapelaajia rakentamalla pätkän täältä ja pätkän sieltä, ilman että selkeää reittisuunnitelmaa ole huomattavissa.

Yksinkertaisten sääntöjensä ansiosta pelin säännöt oppii hetkessä ja se soveltuu myös lapsille. Alkuperäinen peli sijoittuu Pohjois-Amerikkaan, mutta pelistä on tehty sisarversioita, jotka sijoittuu eri maanosiin. Sisarpeleissä esitellään myös uusia sääntöjä ja lisukkeita peliin, jotka voivat tuoda peruspeliin kyllästyneelle uutta intoa ja tuoreutta. Näistä lisää toisessa artikkelissa.Perupeli kestää keskimäärin noin 45 minuuttia. Peli on hauska ja mukaansatempaava ja siihen saattaa myös addiktoitua.

© 2021 Doorway Games