Menolippu lautapelin sisarpelit ja lisäosat

Menolippu lautapelin sisarpelit ja lisäosat – osa 1

Huippusuosittu Menolippu ( Ticket To Ride ) lautapeli on tuonut iloa ja unohtumattomia hetkiä lautapeliharrastajille jo vuodesta 2004 asti. Näiden vuosien aikana pelille on ilmestynyt liuta sisarpelejä ja lisäosia jatkamaan ja lisäämään alkuperäisen pelin huumaa.

Peruspeliä laajentavaa varsinaista lisäosaa on markkinoille tullut kaksi: Mystery Train ja Menolippu USA 1910. Mystery train tuo peliin 10 uutta reittikorttia. Tämä lisäosa on pelin julkaisijan tarjoama ilmainen lisäosa, jonka voi tulostaa itselleen Days of Wonderin kotisivuilta. Sen voi myös saada lautapeleihin erikoistuneista peliliikkeistä kaupanpäällisenä ostaessasi esimerkiksi alkuperäisen pelin tai sisarpelin. Menolippu USA 1910 lisäosassa saat alkuperäiset kortit suuremmassa koossa, sekä 35 uutta reittikorttia. Alkuperäistä menolippu peliä paljon pelanneet osaavat jo reittikortit  ulkoa, jolloin uusista reittikorteista on paljon iloa.

Pelistä on myös suunniteltu kahdelle tai kolmelle pelaajalle soveltuva kartta, joka julkaistiin alun perin Windows-versiossa. Sisarpelejä Menolipulle on lisäosiin verrattuna rutkasti enemmän.Menolippu Eurooppa tuli markkinoille vuonna 2005. Tässä sisarpelissä rakennellaan nimen mukaan junareittejä Eurooppaan Amerikan sijaan, mutta pelin uudet ominaisuudet kuten tunnelit, lautat ja asemat tekevät pelistä hieman monimutkaisemman.Tunnelit ovat saman tapaisia etappeja kuin kaikki muutkin, mutta tunneli pätkille on pelattava normaalia enemmän junakortteja, sillä ne on rakennettava normaalia vankemmin, etteivät ne sorru. Lisäkortteja annetaan pakasta satunnanvaraisesti, ja mikäli oikeaa väriä ei satu tulevan esille, epäonnistuu tunnelin rakentamisessa ja menettää vuoronsa. Lauttareittejä rakentaessa taas tarvitsee tietyn määrän jokerikortteja, joka tekee korttien keräämisestä yleensä pidemmän prosessin, sillä jokerikortteja saa esillä olevista korteista ottaa vain yhden kerrallaan, kun muita kortteja saa normaalin tapaan ottaa kaksi. Asemat sen sijaan antavat pelaajille mahdollisuuden hyödyntää muiden pelaajien rakentamia etappeja omien reittikorttien valmiiksi saamiseen.Menolipun Märklin -versiossa junakortteja komistaa Märklin pienoismallijunien kuvat. Kaikissa 118 kortissa on eri veturin tai vaunun kuva. Pelimekaniikkaan on myös tässä versiossa muutoksia ja niistä merkittävin on matkustajamekanismi. Jokaisella pelaajalla on käytössään kolme matkustajaa, jotka voivat pelin aikana kerätä pelin alussa kaupunkeihin aseteltuja kauppatavaroita, eli pisteitä. Matkustajat asetetaan tiettyyn kaupunkiin, mutta voivat myöhemmin matkustaa pelaajan omia reittejä pitkin keräten pisteet kaupungeista matkan varrella. Tämä peli tukee lyhyiden reittien rakentamista sillä pisimmästä yhtenäisestä reitistä ei enää saakaan pisteitä erikseen. Lyhyet ja pitkät reittiliput eivät enää myöskään ole  sekaisin, vaan ne ovat jaettu erikseen, jotta voit valita kumpia haluat ottaa.

Menolippu Pohjoismaat on Menolippu Sveitsin tapaan suunniteltu kahdelle tai kolmelle pelaajalle. Pohjoismaat -versio käyttää hyödykseen Menolippu Eurooppa -pelistä tutut tunnelit ja lautat, mutta jokerikortteja ei tässä sisarpelissä voikaan enää käyttää normaaleilla etapeilla lisävaununa, vaan jokereita voi ainoastaan käyttää tunneleiden ja lauttojen rakentamiseen. Pohjoismaista löytyy myös muita pelejä pidempi etappi, jopa 9 junan mittainen megareitti Murmanskin ja Lieksan välillä. Tätä pätkää on lähes mahdoton toteuttaa yhden ja saman värisillä korteilla, ja siksi etappiin sallitaan yhden vaunun verran korvattavan neljällä erivärisellä kortilla. Erikoissäännöstä huolimatta etappi on erittäin vaikea toteuttaa, mutta siitä saatava 27 pistettä on liian houkuttava monelle pelaajalle.Ratojen vähyyden vuoksi muiden pelaajien tahallista tai tahatonta sabotointia tapahtuu tässä pelissä vääjäämättä muita pelejä enemmän. Kaksinpelissäkin tuplareiteistä saa käyttää vain toista, joka hankaloittaa reittien suunnittelua huomattavasti.Korttien ja laudan jouluinen kuvitus asettaa mukavasti talvista tunnelmaa ja kartan sijoittuessa kotikonnuille on peli ollut niin suosittu Suomessa, että sen suomalainen laitos on loppuunmyyty eikä lisää ole tiedossa. Englanninkielistä versiota löytyy onneksi edelleen joten tästä kokemuksesta ei tarvitse jäädä paitsi.

© 2021 Doorway Games