Pandemia

Pandemia

Pandemia (englanniksi Pandemic) on Matt Leacockin suunnittelema ja Z-Man Gamesin vuonna 2007 julkaisema yhteistyötä vaativa lautapeli. Pelin lähtökohtana on, että neljä tautia on puhjennut maailmassa ja jokainen uhkaa ihmiskuntaa. Peliä voi pelata 2 – 4 henkilöä. Peli eroaa useimmista lautapeleistä siinä, että pelattavuus perustuu yhteistyöhön eikä kilpailukykyyn.

Pelistä on kolme laajennusta: Pandemic: On the Brink, Pandemic: In the Lab, and Pandemic: State of Emergency, jotka ovat suunnitellut Matt Leacock yhdessä Tom Lehmannin kanssa. Laajennukset antavat pelaajille uusia rooleja, peliin tulee uusia erikoistapahtumia sekä sääntömuutoksia joka mahdollistaa viidennen pelaajan tai ryhmissä pelaamisen. Tämän lisäksi laajennukset sisältävät useita sääntöjen laajennuksia, joita kutsutaan “haastepaketeiksi”. Pandemiaa pidetään yhtenä menestyksekkäimmistä yhteistyöpeleistä, joka on saavuttanut valtavirran markkinamyynnin ja tiivistää aiempien yhteistyöpelien, kuten Arkham Horrorin, syvän strategisuuden peliksi, jota voi pelata rajoitetussa ajassa.

Pelin kulku

Pandemian tavoitteena on, että pelaajat, satunnaisesti valittujen rooliensa mukaisesti, toimivat yhteistyössä estääkseen neljän sairauden leviämisen maailmassa ja parantaakseen ne ennen kuin ne leviävät pandemiaksi. Pandemia koostuu pelilaudasta, joka edustaa maapalloa ja 48 kaupungista muodostavaa verkkoa, pelaaja- ja infektiokorteista, neljää tautia edustavista eriväriset kuutioista, kuudesta tutkimusasemasta ja pelaajien pelinappuloista. Pelaajakortit sisältävät jokaisen pelilaudalla olevan kaupungin nimen, erikoistapahtuma kortteja, joita voidaan pelata tiettyinä aikoina hyödyllisten toimintojen toteuttamiseksi sekä epidemia kortteja. Infektiokortteja on yksi jokaista pelilaudan kaupunkia kohden, joissa on myös yhtä tautia edustava väri, jolloin tämä tauti leviää kyseiseen kaupunkiin. Pelin alussa infektiokortteja nostetaan sattumanvaraisesti pelilaudalle aloittamaan infektioiden leviämisen. Pelaajat aloittavat Atlantassa, joka on tautien valvontakeskuksen kotikunta. Jokaisella pelaajalla on erikoisalueensa sekä useita pelaajakortteja. Jokaisella kierroksella pelaaja voi tehdä 4 toimintoa.
Pelaaja voi liikkua pelilaudalla joko ajamalla tai hyppäämällä lauttaan joilla voi siirtyä yhteen liitettyjen kaupunkien välillä. Mikäli pelaajalla on pelaajakortti tiettyyn kaupunkiin, voi hän ottaa suoran lennon sinne, käyttämällä kyseisen kortin, jonka jälkeen kortti menetetään. Toinen lentovaihtoehto on charter lento, jonka voi käyttää mikäli pelaajalla on pelaajakortti siitä kaupungista, missä hän tällä hetkellä sijaitsee. Mikäli pelaaja on kaupungissa, jossa sijaitsee tutkimuslaitos, voi hän myös ottaa shuttle lennon toiseen kaupunkiin, jossa on tutkimuslaitos. Tässä tapauksessa kaupunkikorttia ei menetetä.Liikkumisen lisäksi pelaajat voivat valita tehdä muita toimintoja, kuten jakaa tietoa toisen palaajan kanssa mikäli pelaajat ovat samassa kaupungissa. Pelaaja voi myös hoitaa sairautta siinä kaupungissa, jossa hän sillä hetkellä sijaitsee. Tässä tapauksessa pelaaja poistaa yhden sairautta edustavan kuution kaupungista. Seuraava vaihtoehto on rakentaa tutkimusasema kaupunkiin, jonka kortti pelaajalla on kädessään. Pelaaja voi myös etsiä parannuskeinoa. Tässä tapauksessa pelaajan on oltava kaupungissa, jossa on tutkimuslaitos, mutta pelaajalla tulee myös olla viisi samanväristä pelaajakorttia kädessään. Parannuskeinon löytäminen ei lopeta kyseisen taudin leviämistä ennen kuin kaikki kyseisen taudin väriset kuutiot on poistettu pelilaudalta. Tämän jälkeen kyseisen taudin infektiokortin nostaminen pakasta ei aiheuta muutoksia pelilaudan tilaan.

Pelivuoron jälkeen, pelaaja nostaa kaksi pelaajakorttia, jonka jälkeen hänen on poistettava kortteja kädestään joko heittämällä niitä pois tai pelaamalla esimerkiksi erikoistapahtumakortit heti, kunnes hänellä on vain seitsemän korttia jäljellä. Jos jompikumpi nostetuista korteista on epidemia kortti, pelaajan tulee nostaa infektio pakan alimmainen kortti ja asettaa kolme tautikuutiota kortin näyttämään kaupunkiin. Kun pelaajakortit on nostettu, tietty määrä infektiokortteja nostetaan ja yksi tautikuutio asetetaan jokaista korttia vastaavaan kaupunkiin. Mikäli jossain kaupungissa on jo kolme tautikuutiota, tapahtuu taudinpurkaus, jolloin yksi tautikuutio lisätään kaikkiin läheisyydessä oleviin kaupunkeihin. Tämä voi luoda ketjureaktion, mikäli lähialueella on muitakin kaupunkeja, joissa on jo kolme tautikuutiota. Peli voi päättyä useammalla eri tavalla. Peli hävitään, mikäli pelin aikana tapahtuu enemmän kuin seitsemän taudinpurkausta, tautikuutiot loppuvat kesken kun niitä tarvitaan pelilaudalla tai pelaajakortit loppuvat kesken. Peli voitetaan mikäli pelaajat löytävät kaikkien neljän taudin parannuskeinot.

© 2021 Doorway Games