Riski

Riski on todellinen klassikkopeli. Se on sota- ja strategiapeli, jossa jokaisella päätöksellä ja liikkeellä otetaan riskejä. Jokaisella lyönnilläkin otetaan lisää riskejä ja kaikki siirrot voivat antaa joko täydellisen voiton tai tappion pelaajalle. Alkuperäisen Riskin ilmestymisen jälkeen markkinoille on tullut vielä lisää lukuisia eri versioita, joista monet ovat muunnoksia kuuluisien elokuvien ja TV-sarjojen hahmoista ja maista. Riskin saa asennettua myös tietokoneelle pelattavana versiona.

Riskin keksi ranskalainen elokuvaohjaaja Albert Lamorissa vuonna 1957. Sen alkuperäinen nimi oli ranskaksi La Conquete de Monde, joka tarkoittaa maailmanvalloitusta. Nykyisen leluvalmistaja Hasbron silloisena alaosastona toiminut Parker Brothers osti itselleen pelin oikeudet ja nimesi sen Riskiksi. He myös muuttivat jonkun verran peliä sen alkuperäisistä säännöistä.

Alkuperäisessä pelissä pelinappulat oli kaikki valmistettu puusta ja peli oli puisessa laatikossa. Myöhemmin nappulat alettiin kuitenkin valmistaa muovista, kustannusten säästämiseksi. Kun pelistä julkaistiin keräilijöiden kappale vuonna 2005, se sisälsi alkuperäisen mallin mukaan puisia pelinappuloita ja puisen laatikon. Myös pelin 40-vuotisen juhlan keräilijöiden kappaleen nappulat olivat metallista.

Pelin ensimmäinen erikoisversio julkaistiin vuonna 1986. Sen nimi oli Linna Riski ja maailmankartan sijaan se koostui eri keskiaikaisista eurooppalaisista linnoista. Peli oli kuitenkin todellinen taloudellinen pettymys, eikä sitä otettu kovin hyvin vastaan. Meni pitkään, ennen kuin Hasbro yritti uudelleen erikoisversiona. Vuonna 1999 Napoleonin 200-vuotisena päivänä julkaistiin juhlavuotta kunnioittava erikoisversio. Sen jälkeen pelin muunnoksia alkoi tulla tiuhempaan tahtiin, jopa useampi vuodessa. Näitä olivat muun muassa Taru Sormusten Herrasta, Star Wars ja Transformers versiot.

Pelin tarkoitus ja kulku

Riskin tarkoitus on selkeä ja yksinkertainen: valloita koko maailma ennen muita pelaajia. Peliä voidaan pelata minimissään kahden hengen pelinä ja maksimissaan 6 hengen pelinä. Pelin strateginen muoto saa uusia merkityksiä ja tulee monimutkaisemmaksi mitä useampi pelaaja sitä pelaa.

Pelilauta on maailmankartta, joka on selvä kuva kuudesta eri mantereesta. Euroopan, Afrikan, Aasian, Australian, Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan mantereet on jaettu edelleen 42 eri alueeseen. Aasiasta alueita löytyy eniten ja Australiasta ja Etelä-Amerikasta vähiten. Pelaajan tarkoituksena on vallata näitä alueita armeijansa avulla, kunnes koko maailma on vallattu.

Aluksi pelaajat asettavat joukkonsa maailmankartalle niin, että kaikki alueet on saatu vallattua. Jokaiselle alueelle voi ensiasetelmassa laittaa vain yhden armeijayksikön. Vasta ensiasetelman jälkeen alueita voi alkaa vahvistamaan ja suunnittelemaan hyökkäyksiä vallatakseen lisää alueita. Kun kaikki alueet on ensin vallattu ja yksiköt on asetettu paikalleen, voi peli alkaa.

Jokaisella pelikierroksella pelaaja hankkii itselleen vahvistusjoukkoja. Myöhemmin tapahtuvat taistelut riippuvat hyvin paljon kunkin alueen armeijan voimasta, eli vahvistusjoukkojen määrästä. Armeijajoukon määrä on riippuvainen pelaajan valtaamien alueiden määrästä suhteessa alueet:3 joukkoa. Joukkojen vahvistaminen voi tapahtua monella muullakin tavalla ja siihen liittyy sääntöjä, joissa nimenomaan pelin strateginen puoli pääsee esille.

Taisteluun lähdettäessä tarkoituksena on valloittaa lisää alueita. Hyökkääminen onnistuu, kun alueiden rajat kohtaavat toisensa tai niiden välillä kulkee meriväylä. Taisteluihin on olemassa aivan omat sääntönsä, jotka määrittelevät sen mistä asemasta sota lähtee käyntiin tai onko hyökkääminen ylipäätään mahdollista. Lopullinen taistelu käydään arpakuutioiden avulla ja voittaja valtaa alueen itselleen.

Riskissä käytettävät pelinappulat muodostavat pelaajan armeijan. Armeija koostuu tykistöstä, jalkaväestä ja ratsuväestä. Niillä on kaikilla erilainen arvo itse taistelussa ja pelaajan tulee vallitsevan armeijansa perusteella rakentaa oma toimiva pelistrategia, joka johtaa lopulta kaikkien alueiden valloittamiseen. Peliin liittyy myös pelikortteja, jotka määräävät muunlaisia sääntöjä ja tehtäviä pelissä.  

© 2021 Doorway Games