Shakkipeli

Shakkipeli

Logiikkaa, suunnitelmallisuutta ja hauskanpitoa – shakki voi tarjota kaikkea tätä. Shakki on strategiapeli, joka on alun perin suunniteltu lautapeliksi. Siinä on fyysinen ruudukkopelilauta, jossa pelaajia on kaksi. Toisella puolella on mustat ja toisella puolella valkoiset pelinappulat. Yhdellä pelaajalla on yhteensä 16 nappulaa. Shakki ei tietysti enää ole vain lautapeli, vaan siitä on tullut myös internetissä hyvin suosittu digitaalinen peli. Shakki on helppo aloittaa ja sitä on helppo pelata, mutta siinä ei ole todellakaan helppo tulla mestariksi. Se vaatii pitkää ja syventynyttä harjoittelua, sekä huippuloogista ajattelukykyä.

Shakissa ideana on valloittaa lauta niin, että vastustajan nappulat ”syödään”, eli siirretään oma nappula sille paikalle, jossa vastustajan nappula on. Lopulta päästään siihen tilanteeseen, että vastustajan kuningas joutuu sellaiseen tilanteeseen, ettei se pääse enää pakoon, eli tulisi syödyksi – tässä tilanteessa tulee ”matti”. Se pelaaja, joka teki matin, voittaa pelin. Shakissa erikoista on se, että usein toinen pelaajista luovuttaa tai se päättyy tasapeliin, mitä ei välttämättä muissa lautapeleissä näe niinkään paljon. Shakkia voidaan verrata kahteen armeijaan, jotka taistelevat voitosta. Armeijan muodostavat shakin pelinappulat.

Shakin pelinappulat

Shakin 16 pelinappulaa edustavat kaikki jonkinlaista tärkeää armeijan roolia. Jokaisella nappulalla on oma tapansa liikkua laudalla eteenpäin, sivulle tai taaksepäin. Nappuloiden liikkumista tulee siis suunnitella, jotta et vahingossa veisi omia pelinappuloitasi vihollisen syötäväksi. Tärkeimpiä ovat kuningas ja kuningatar. Kuningatar onkin pelilaudan ketterin pelinappula, mutta mikäli heittäytyy sen kanssa liian lepsuksi, helposti joutuu vihollisen syömäksi. Kuningasta tulee varjella loppuun saakka, sillä niin kauan kuin kuningas on turvassa, sinulla on mahdollisuus voittaa.

Eniten yhtä roolia nappuloissa edustaa sotilas, joita on kahdeksan. Ne edustavat koko ”armeijan” etulinjaa. Nämä nappulat kulkevat käytännössä vain eteenpäin ja ovat niitä taistelijoita, jotka pelissä menettää lähes joka tapauksessa. Kun sotilas pääsee vastustajan puolelle laudan toiseen päätyyn, muuttuu se vapaavalintaisesti joko kuningattareksi, ratsuksi, lähetiksi tai vaihtoehtoisesti torniksi. Ratsu, lähetti ja torni ovatkin hyviä pelinappuloita, joiden kanssa pystyy strategiomaan erittäin hyvin. Ratsut toimivat monilla pelaajilla hyvin merkittävässä asemassa, kuten myös lähetit ja tornit. Niillä pystyy suojaamaan kuningasta hyvin.

Shakin pelinappulat

Shakissa on useita strategioita, mutta pääasiassa tärkeintä on pitää huoli siitä, että sinulla on jokin strategia ylipäätään. Shakissa tulee suunnitella monta askelta eteenpäin ja erityisesti alkuun saattaa huomata, että tulee todella helposti vihollisen syötäväksi. Mikäli on kuitenkin kokematon ja suunnittelematon, niin parasta shakissa on se, että harjoittelemalla paranee. Jokainen shakkia pelaava varmasti voi vahvistaa oman osaamisensa kasvavan jokaisesta pelistä. Parasta on tietysti se, jos pystyy pelaamaan aina itseään hieman paremman pelaajan kanssa.

Shakki on viihtyisä peli, jota voi ottaa esimerkiksi matkalle mukaan pienoiskoossa, sitä voi pelata digitaalisesti ja lisäksi useissa puistoissa voi esimerkiksi pelata shakkia kiinteillä laudoilla. Tarvitset sinne mukaan vain omat pelinappulat. Shakki onkin melko matalan kynnyksen peli, jossa voi oppia todella hyvin strategiataitoja. Shakissa on nappuloiden liikkumisen osalta sääntöjä ja lisäksi vielä muutamia hyvän pelin sääntöjä. Esimerkiksi, jos olet koskenut omaa nappulaasi, niin sitä pitäisi myös siirtää. Tehtyä siirtoa ei saisi enää peruuttaa. Samalla lailla, mikäli kosketat jo vihollisen nappulaa, tulisi se syödä ja pelata vuoro loppuun. Jos haluaa korjata nappulan paikkaa, silloin tulee kertoa etukäteen ”korjaan”, jolloin vastustaja tietää, että kyseessä ei ole peliliike, vaan pelkkä korjaus. Lisäksi hyvässä pelissä noudatetaan tietysti pelirauhaa vastustajan osalta, eli vältetään ylimääräistä puhumista.

© 2021 Doorway Games