Small World - Lautapeli

Small World – Lautapeli

Small World perustuu vuonna 1999 julkaistuun Vinciin, jota pelin belgialainen kehittäjä Philippe Keyaerts jalosti noin vuosikymmenen, jonka seurauksena julkaistiin nykyinen Small World lautapeli. Small World on aluehallinta ja sotapeli, jossa pelaajat valtaavat alueita joko vastapelaajilta tai alkuasukkailta ja tietenkin puolustaa omia alueitaan muiden pelaajien valloitusyrityksiä vastaan. Small World on Vinciä suoraviivaisempi ja sen humoristinen fantasiateema teki siitä yhden vuoden 2009 kuumimmista lautapeleistä

Se saikin Games -lehden vuoden parhaan uutuuspelin tittelin vuonna 2010. Peli on pohjimmiltaan yksinkertainen aluehallintapeli mutta pelin mittaan vastaan tulee mielenkiintoinen sekoitus mekaniikoita ja konflikteja. Peliä pelataan eri taitoja ja ominaisuuksia omaavilla roduilla ja erikoisvoimalisäyksillä. Peli toimii helpolla kaavalla – ensin soditaan ja vallataan maata, sitten kasataan joukot takaisin ja kerätään kolikot eli voittopisteet. Small World muistuttaa hieman klassisia aluehallintasotapelejä kuten Riskiä, mutta Small World on jättänyt nopat pois pelistä lähes kokonaan. Omaa peliä on siis helppo kontrolloida, mutta muiden pelaajien kesken on edelleen runsaasti kanssakäymistä.

Peruspelissä on 14 eri rotua ja 22 erikoisominaisuuslaattaa. Pelin alussa jokainen pelaaja valitsee yhden rodun ja erikoisvoiman, mutta pelin aikana rodusta joutuu jossain vaiheessa luopumaan, jolloin valitaan uusi rotu ja erikoisvoima ja jatketaan valtaamista uudella kombinaatiolla. Rotujen ja erikoisvoimien eri yhdistelmät tekee pelistä erilaisen kokemuksen joka kerta ja yhdistelmillä pystyy taktikoimaan ja kannattaakin miettiä, millä yhdistelmällä pääsisi haalimaan mahdollisimman paljon pisteitä. Ahkeralle pelaajalle rodut ja erikoisvoimat tulee pian tutuksi, mutta lisäosia on markkinoilla jo useita pistämään peliin uutta tulta. Uusia rotuja ja erikoiskykyjä peliin tuo Grand Dames of Small World, Cursed! ja Be Not Afraid -lisäosat. Grand Dames of Small World tuo peliin paljon kaivattuja naishahmoja, kuten amazoninaiset ja papittaret sekä aavemaiset valkeat leidit. Cursed! -lisäosa esittelee peikot ja menninkäiset, ja Be Not Afraid tuo muun muassa keijukaisia, barbaarit ja kullankipeät irkkumenninkäiset ja muutaman muun rodun ja kasan erikoisvoimia. Tales and Legends -lisäosa muuttaa pelin rakennetta hieman ja tuo peliin mukaan tapahtumakortit sekä pari minilisäosaa. Small World: Underground on sisarpeli jota voi pelata itsenäisesti ilman peruspeliä. Sen mukana tulee täysin uudet rodut ja erikoiskyvyt. Niin sanotusti maanalaisen sisarpelin teemaan soveltuen, laatat ja pelialusta ovat visuaaliselta tyyliltään peruspeliä synkempi, mutta muuten peli toimii aika lailla samalla tavalla. Lisäosia tulee markkinoille jatkuvasti ja esimerkiksi tiedossa on Small World Realms, joka tuo pelilautaan uuden tyylin, joka mahdollistaa pelilaudan kartan muuttumisen peli kerrasta toiseen. Tämän lisäksi Realms tuo 12 erilaista tilannetta, joita osaa voi yhdistä peruspeliin ja toisia Underground versioon. Pelistä on myös saatavilla iPad-versio jota voi pelata yksin tietokonetta vastaan. Peliin on  löydettävissä myös epävirallisia suomennoksia säännöistä.

Days of Wonder julkaisijan ansiosta Small World pelin tuotantoarvo on korkealuokkaista, värikästä ja upeaa. Jokaiselle rodulle löytyy oma säilytysrasiansa, jossa laatat pysyy nätisti paikoillaan kun niitä ei tarvita. Peliä voi pelata 2 – 5 henkilöä ja riippuen pelaajamäärästä, pohjalauta ja sen kartoitus muuttuu, eli pelilaattoja on paketissa useampi. Mitä enemmän pelaajia pääsee mukaan, sitä mielenkiintoisempi pelistä tulee, sillä sotatilanteita tulee enemmän mutta silloin myös rotu- ja erikoisvoimakombinaatioita on tarjolla enemmän. Pelin pituus riippuu myös pelaajamäärästä mutta peli loppuu tietyn kierrosmärän jälkeen, jonka ansiosta pelin pituus ei pääse riistäytymään käsistä. Keskimäärin pituus on 30 minuutista 80 minuuttiin.

© 2021 Doorway Games