Tammipeli

Tammipeli

Tammi on kaksinpeli, jota pelataan yhtä pelaajaa vastaa shakkipelilaudalla. Tässä pelissä ei kuitenkaan käytetä shakkinappuloita vaan peliin on luoto aivan omat pyöreät ja litteät pelinappulat. Peli on yksi vanhimmista edelleenkin pelattavista peleistä maailmalla, jota pelataan maailmanlaajuisesti melkein jokaisessa maassa. Peli on saanut alkunsa Ranskassa tuhat vuotta sitten. Pelin juuret ovat kotoisin shakkipelistä, nimittäin pelilautana käytetään samaa lautaa ja pelinappuloiden liikkeet muistuttavat shakkinappuloiden liikkeitä. Pelin alkuperäinen nimi on ranskankielellä jeu de dames, joka tarkoittaa suomennettuna daamien peliä. Nykyisin peli on maailmanlaajuinen klassikkopeli, jota pelataan ympäri maailmaa. Pelin säännöt saattavat kuitenkin vaihdella toisistaan, riippuen pelimaasta.

Pelin säännöt

Peli pelataan tavallisella 8×8 kokoisella pelilaudalla, johon asetetaan kahdet eriväriset nappulat. Nappulat asetellaan laudan molemmille puolille niin, että ne osuvat pelkästään laudan tummiin ruutuihin. Tällöin nappulat on aseteltu joka toiselle ruudulle. Molemmilla pelaajilla on käytössään 12 pelinappulaa, joilla pyritään syömään vastustajan nappulat. Pelin aikana on mahdollista käyttää ainoastaan tummia ruutuja, joilla pelaaja pystyy liikkumaan yhden askeleen pelkästään eteenpäin. Pelissä ei ole mahdollista liikkua taaksepäin. Kun nappulan edessä on vastustajan nappula, pystyy pelaajan syömään vastustajan hyppäämällä sen vieressä olevalle ruudulle. Vastustajan takana olevan ruudun on kuitenkin oltava tyhjä, eli pelaaja ei voi syödä kahta nappulaa yhdellä hypyllä. On kuitenkin mahdollista syödä kaksi nappulaa, jos jokaisen välissä on yksi tyhjä ruutu. Tällöin vastustaja pystyy syömään usein kaksi peräkkäistä nappulaa tekemällä kaksoishypyn. Pelissä on myös sääntö, että aina kun pelaajan on mahdollista syödä vastustaja, on pelaajan se tehtävä. Jos syömiseen taas on monia eri vaihtoehtoja, on pelaajalla mahdollisuus päättää minkä nappulan syö. Usein pelitilanne on se, että toinen pelaaja syö vastustajan nappulan ja vastustaja taas syö kyseisen nappulan takaisin. Tämän takia on tärkeää yrittää saada huijattua vastustaja pelaamaan niin, että kaksoissyönti tulee mahdolliseksi. Tällöin pelaajalla on mahdollisuus voittaa vastustaja.

Tarkoituksena on siis syödä vastustajan jokainen nappula. Jos pelaaja taas pääsee koko laudan toiselle puolelle, ilman että on tullut syödyksi, tulee siitä kuningas nappula. Tällöin nappulan päälle laitetaan toinen nappula, jolloin siitä tulee korkeampi ja tunnistettava kuningasnappulaksi. Kuningasnappulalla on taas enemmän mahdollisuuksia liikkumisessa. Tällöin nappula saa paremmat liikkumismahdollisuudet. Pelkästään eteenpäin liikkumisen sijasta se pystyy liikkumaan myös taakse eteen ja yläviistoon. Sillä on myös rajaton liikkumisnopeus. Eli pelkästään yhden askeleen sijasta se pystyy liikkumaan suoralla viivalla niin monta ruutua eteenpäin kuin se haluaa. Liikkuminen on kuitenkin silti mahdollista vain suorassa viivassa, eli käännökset eivät ole mahdollisia kuninkaallakaan. Jos syönnillä saavutetaan laudan pääty, ei pelaaja saa jatkaa syömistä, vaikka syömiseen saattaisi olla mahdollisuus. Pelin voittaja on se, joka on syönyt vastustajan nappulat ensin tai ajanut vastustajan sellaiseen tilanteeseen, että vastustajalla ei ole enää mahdollista liikuttaa yhtäkään nappulaa. Tällöin vastustaja voi halutessaan luottaa pelin ja ehdottaa tasapeliä. Tasapeli kuitenkin julistetaan vain, jos molemmat pelaajat siihen suostuvat. Peli on täydellinen strategiapeli, jossa tarvitaan hyviä päässälaskutaitoja. Pelaajan on osattava hahmottaa pelilaudan jokainen liike, niin että se saa pakotettua vastustajan tekemään haluttu liike. Pelissä on tärkeää laskea jokainen vuoro ja mahdollisuus liikkua. Tämän takia pelin pelaaminen tarvitsee usein paljon harjoitusta, jotta pelilaudan liikkeiden hahmottaminen on mahdollista. Vaikka peli on huomattavasti helpompi kuin shakki, on se hieman aliarvioitu peli helppoudellaan. Peli nimittäin vaatii shakkipelin tavoin hyvinkin taktista ajattelua.

© 2021 Doorway Games