TRIVIAL PURSUIT

TRIVIAL PURSUIT

Trivial Pursuit on lautapeli Kanadasta, jossa testataan pelaajien yleistietoutta ja kykyä vastata kysymyksiin esimerkiksi populaarikulttuurista. Kuvaeditori Chris Haneyn ja urheilutoimittaja Scott Abbottin huomattua Scrabble -pelistään puuttuvan osia, kaksikko halusi keksiä oman pelinsä ja alkoi kehittää Trivial Pursuitia vuonna 1979. John Haneyn ja Ed Wernerin avulla peli saatiin valmiiksi ja julkaistiin vuonna 1981.

Pelin suosio oli huipussaan vuonna 1984, jolloin peliä myytiin yli 20 miljoonaa kappaletta. Pelin oikeudet myytiin alun perin Selchow and Righterille vuonna 1982, sitten Parker Brothersille vuonna 1988. Hasbro lopulta osti pelin täydet oikeudet hulppealla 80 miljoonalla USA:n dollarilla vuonna 2008.Vuoteen 2004 mennessä, peliä oli myyty lähes 88 miljoonaa kappaletta 26 eri maahan ja 17 eri kielellä. Trivial Pursuit nimettiin Games -lehdessä pelien ‘Hall of Fame’:iin. Pelistä julkaistiin myös online versio syyskuussa 2003.

Pelin kulku

Pelaajien tavoitteena on liikkua pelilaudalla vastaten oikein kysymyksiin ja kerätä erivärisiä ‘kakkupaloja’ pelinappulaansa vastaamalla oikein tietokilpailutyyppisiin kysymyksiin. Kaikki pelaajat lähtevät liikkeelle pelilaudan keskeltä, jonne heidän tulee myös palata kun he ovat ansainneet kaikki ‘kakkupalat’ tai lohkot. Kaikki lohkot tulee olla eri värisiä ja jokainen väri vastaa kysymysten aihealuetta. Vihreä vastaa tiedettä ja luontoa, oranssi urheilua ja vapaa-aikaa, pinkki viihdettä, ruskea taidetta ja kirjallisuutta, keltainen historiaa ja yhteiskuntaa ja sininen maantiedettä. Taiteen ja kirjallisuuden ruskea väri muuttui myöhemmin liilaksi.Peli sisältää pelilaudan, pelinappulat, kysymyskortteja, laatikon, pyöreisiin pelinappuloihin mahtuvat pienet värilliset lohkot tai kakkupalat ja noppa. Trivial Pursuitin pelinappulat ovat pyöreitä ja jaettu kuuteen osaan. Jokainen osa on kakkupalan muotoinen ja asetetaan pelinappulaan merkiksi pelaajan edistymisestä.

Pelin aikana pelaajat siirtävät pelinappulaansa pelilaudalla jossa on pyörän muotoinen rata, jossa on kuusi akselia keskipisteeseen. Kunkin akselien päissä on yhden aihealueen ‘päämaja’, jossa on mahdollisuus voittaa aihepiiriä vastaavan värinen kakkupala pelinappulaansa, vastaamalla kysymykseen oikein.Värien päämaja kohtiin pyritään pääsemään noppaa heittämällä. Radalla on pienempiä aihealueita vastaavia värilaattoja, joihin päädyttyä pitää vastata sen aihealueen kysymykseen. Mikäli kysymykseen vastaa oikein, saa heittää noppaa uudestaan ja jatkaa peliään. Toiset laatat sanovat ‘heitä noppaa uudelleen’ antaen ylimääräisen nopan pyöräytyksen pelaajalle.

Pelialustan keskiosa on neutraali alue, jossa saa valita minkä kategorian kysymykseen haluaa vastata. Kysymyksiin on vastattava ilman ulkopuolista tai teknistä apua. Useampi pelaaja voi olla samalla ruudulla samanaikaisesti. Säännöistä on muunnoksia. Joidenkin sääntöjen mukaan pelaaja saa jatkaa peliään vielä kakkupalan ansaitsemisen jälkeenkin, kun taas toiset päättää pelaajan vuoron siihen, ettei yksi asiantunteva pelaaja voisi jatkaa vuoroaan loputtomiin.Kun pelaaja on kerännyt kaikki kuusi eriväristä kakkupalaa, on hänen palattava laudan keskiosaan vastatakseen vielä yhteen viimeiseen kysymykseen. Tämän kysymyksen aihepiirin valitsee kuitenkin vastapelaajat. Pelaaja voittaa pelin, mikäli hän vastaa kysymykseen oikein. Mikäli hän vastaa kysymykseen väärin, tulee hänen poistua keskipisteestä ja yrittää ensi kierroksella uudelleen.

Painokset

Alkuperäisen Trivial Pursuit -pelin suurin ongelma oli se, että vanhemmilla pelaajilla oli selkeä yliote kysymysten suhteen, joten se loi nuorempiin pelaajiin alati pettymystä ja turhautumista. Onneksi tähän ongelmaan tuli ratkaisu perhepainoksen -muodossa, jossa korttien kysymykset jakautuvat lapsille tarkoitettuihin kysymyksiin ja aikuisten kysymyksiin. Nyt ainoa jäljellä oleva kiista on siitä, ovatko pienet muoviset lohkot, piiraspaloja, juustopaloja vai kakkupaloja. Minulle ne ovat aina olleet ja tulee aina olemaan kakkupaloja.Vuosien varrella Trivial Pursuitista on painettu lukuisia eri painoksia ja versioita, jotka yleensä erikoistuvat eri aloille. Pelistä on myös tehty lasten versio, urheiluversio, 60, 80 ja 90 lukuun erikoistuvat painokset, Amerikka -versio sekä tietenkin Star Wars (Tähtien sota) versio.

© 2021 Doorway Games