Twister

Twister on yksi pelien klassikoista. Siinä pelaajat haastetaan kilpailemaan fyysisten kykyjen paremmuudesta, jossa tuurilla ei ole mitään osuutta asiaan. Jokainen on varmaan jossain elämänsä vaiheessa törmännyt tähän peliin, onhan se nimenomaan suosittu seurapeli. Twister on säilyttänyt paikkansa suosituimpien pelien joukossa jo monta vuosikymmentä. Maailmassa ei ole montaa peliä, jotka olisivat saavuttaneet yhtä laajan suosion kuin Twister.

Twisterin alku lähti käyntiin pienten vaikeuksien jälkeen. Kuuluisan yhdysvaltalaisen lelusuunnittelu yrityksen johtajan Reyn Guyerin poika Reyn Jr. kehitti alun perin pelin, jossa ihmiset toimisivat suurina pelinappuloina. Hän kutsui peliä nimeltä Kings Footsie. Kuitenkin esitellessään sen suurelle leluvalmistajayritykselle 3M:lle he torjuivat pelin täysin ja idea haudattiin hetkeksi maan alle.

Hetken päästä Guyerin yrityksessä oli paikka auki lelujen suunnittelijalle. Kuuluisa ja menestyksekäs lelusuunnittelija Charles Foley haki paikkaa ja pääsi Guyerin ja hänen poikansa haastateltavaksi. Foley palkattiin ja hänestä tuli yrityksen päälelusuunnittelija. Hän palkkasi avukseen myös tuotesuunnittelija Neil Rabensin ja yhdessä Guyerien tuella he alkoivat suunnitella ennennäkemättömiä leluja sekä lapsille että aikuisille.

Foleylla oli ajatus pelistä, jossa pelilautana toimisi iso värillisiä pilkkuja täynnä oleva lauta. Pelin tarkoituksena olisi, että ihmiset pääsisivät kommunikoimaan keskenään pelissä ja toimisivat myös pelin pelinappuloina. Pyörivällä osoittimella pyöritettäisiin mihin ihmisten käsien ja jalkojen pitäisi osua laudalla. Pelaaja kumpi kaatuu ensin häviäisi pelin. Peli sopisi erityisesti aikuisten illanviettoon yhteiseksi tekemiseksi.

Guyerien tukemana ja kannustamana Foley ja Rabens hakivat pelille patenttia ja saivat sen. Pelin nimeksi tuli Pretzel. Foleyn pitkän lelumaailmassa vallinneen uran takia, hänellä oli erittäin vaikutusvaltaisia ystäviä kuten silloisen Milton Bradley lelutehtaan varapuheenjohtaja Mel Taft. Milton Bradley piti erittäin paljon Pretzel pelistä, mutta nimesi sen uudelleen ja tällöin nimeksi tuli Twister.

Milton Bradley alkoi markkinoimaan peliä vuonna 1966. Se oli ensimmäinen kaupallinen lautapeli, joka käytti ihmisiä pelinappuloina. Kaikki ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaisesti. Heidän tietoonsa tuli pian, että useat kaupat olivat kieltäytyneet myymästä peliä. Milton Bradleyn johtokunta ei kuitenkaan ollut tietoinen siitä, että Mel Taftin palkkaama PR-edustaja oli jo saanut palkkansa.

Sen vuoksi he päättivät jatkaa jo olemassa olevan suunnitelman mukaan minkä seuraava askel oli esitellä Twister suositussa Tonight Showssa. Siinä juontaja Johnny Carsson yhdessä kuuluisan näyttelijättären Eva Gaborin kanssa demonstroivat miten peli toimii ja toivat sen näin koko kansan tietouteen.

Twisterin läpimurto

Tämän TV-esityksen ansiosta Twister tuli todella suosituksi. Tonight Showta seuraavana päivänä suositun leluliikkeen, joka ei vielä ollut ehtinyt poistaa Twisteriä hyllyiltään, edessä seisoi 50 ihmistä jonossa. Pelkästään seuraavan vuoden aikana sitä myytiin yli kolme miljoonaa kappaletta. Vuonna 1967 se valittiin vuoden peliksi.

Twister jatkoi tasaista nousuaan yhdeksi kautta aikojen suosituimmista peleistä. Parhaiten sitä on myyty klassisena versionaan, joka on yksinkertainen ja helppo kuljettaa myös mukana. 2000-luvulla siitä keksittiin eri sovelluksia ja niitä markkinoitiin ahkerasti. Siihen lisättiin musiikkia ja pelaajien piti tanssia twister maton päällä eri musiikkien soidessa. Vuonna 2016 juhlittiin sen 50-vuotista juhlaa.

Twister on saavuttanut todellisen maailmanmaineen. Sen yksinkertaisuus ja pelattavuus on jotain mikä yhdistää monia kulttuureja ja ihmisiä. Sen nerokkuus perustuu nimenomaan siihen, että kuka vaan voi pelata sitä. Sen pelaamisesta järjestetään erilaisia kilpailuja ja se löytyy kodeista ympäri maailmaa. Se on yhtä aikaa hauska, nokkela, urheilullinen ja jännittävä peli johon ihmiset kulttuurista riippumatta voivat samaistua ja nauttia sen pelaamisesta.

© 2021 Doorway Games